За нас

Д-р Христо Рангелов, завършва МУ гр. София през 1975г.

През  ноември 1976г. започва работа като ординатор в НХО, б-ца Искрец.

От 1983 – 2005г. работи последователно като асистент, гл. асистент, гл. Административен асистент в клиника по НХ на Александровска болница- София.

От 2006- 2015г. е гл. асистент, гл. административен асистент на НХ клиника, УБ „Св.Иван Рилски”, София. От октомври 2015г. работи като неврохирург в неврохирургична клиника, Университетска болница “Софиямед”.

От 1983- 2015г. е редовен университетски преподавател по неврохирургия в МУ, София. Понастоящем хоноруван преподавател по неврохирургия в МУ, София.

Има защитена дисертация по НХ за научната и образователна степен „доктор” в МУ София- „Хирургично лечение на тригеминалната невралгия”

Специализирал е в НХ на МА Варшава- Полша, Берлин, Рощок, Ерланген, Мюнхен, Хановер – Германия,  Грьонинген, Амстердам – Холандия, Виена- Австрия.

Многократно гост професор на водещи НХ клиники в  Полша, Германия, Холандия, Австрия, САЩ.

Има множество научни публикации в сферата на НХ – мозъчно-съдова, тумори на черепната основа, аденоми на хипофизата, тригеминална невралгия, гръбначна патология.

Член е на Българското научно дружество по НХ, индивидуален член на Европейската асоциация на НХ дружества, член на Конгреса на Американските НХ, член на Световната федерация на НХ дружества, член на  WFSBS.

Има приноси при въвеждане на съвременните НХ техники- свободно костно ламбо, приложението на ултразвукова аспирация и лазерите в НХ, развитието на хирургичното лечение на вестибуларните шваноми, транс сфеноидалния достъп до хипофизарните аденоми,  диагностиката и лечението на тригеминалната невралгия.

Участвувал е на много национални и международни НХ конгреси и конференции. Ползва свободно  английски, полски, немски, руски езици.

Услуги

Д-р Рангелов извършва консултации, диагностика и оперативно лечение на:

– Спешни и планови съдови заболявания на мозъка и мозъчни кръвоизливи
– Тумори на мозъка и хипофизата включително черепната основа-менингиоми, шваноми.
– Дискогенна патология

– Клинични интереси: тумори и травми на черепа и главния мозък
– Тумори и травми на гръбначния стълб и гръбначния мозък.
– Хирургия на болката включително тригеминална и други невралгии.
– Минимално инвазивни интервенции при гръбначни фрактури, дископатии и дискови хернии
– Стеноза на гръбначния канал
– Консултации платени и по фондове

Контакти

Телефон: 0898/597 068
Адрес:гр. София, бул. Г.М.Димитров 16 – МБАЛ София Мед
E-mail:rangelov_49@abv.bg