В какви условия се съхранява слънчогледовото олио

Въздействието на ярка светлина (всички по-слънчеви) води до унищожаване на витамини и полезни вещества, които са част от продукта. Затова се съхранява на тъмни места.

 • Слънчогледово масло Температура – + 8 ° C – + 20 ° C,
 • и влажността не трябва да се повишава, оптималните граници са 60-75%.

Някои домакини държат бутилка на вратата на хладилника, докато други смятат, че продуктът ще загуби полезни свойства там. И така, къде да съхранявате слънчогледово масло? Нека се опитаме да разберем.

В кухнята, в наказание или в шкафче, където този продукт обикновено се съхранява, температурата може често да надвишава + 20 ° C. И на вратата на хладилника, той държи в рамките на + 10 ° C. Ето защо, отговорът е очевиден: съхраняването на слънчогледово масло от всякакъв вид е по-добър в хладилника. Но в шкафчето, краткото съхранение също е допустимо.

 • Олиото трябва да се съхранява в правилната температура. Не го съхранявайте в хладилника, тъй като може да се качвате, а също така не го оставяйте на място е горещо. При ниски или високи температури слънчогледовото масло губи витамини и полезни елементи, с неправилно съхранение, което може да стане вредно за здравето и неподходящото за храна. Най-доброто качество на маслото спестява при температура на съхранение от +5 до +20 градуса.
 • Уверете се, че правилните слънчеви лъчи не попадат върху маслото. Ретинол или витамин А и други микроелементи се унищожават под влиянието на Слънцето. След употреба, не оставяйте маслото на масата или до прозореца, по-добре е да го извадите в кухненския шкаф.
 • Обърнете внимание на срока на годност. Становището е, че срокът на годност на слънчогледовото масло е практически неограничен. Това не е истина! За вашето здраве ще бъде по-добре да хвърлите бутилка масло, което току-що е било открито от добавянето на масло към салати или друга храна с вредни вокси.
 • Опитайте се да използвате бутилка слънчогледово масло за 3-4 седмици след отварянето му. Ако маслото продължава да се използва след изгодния период, тогава веществото, включено в неговия състав, ще загуби полезните си свойства.
 • Слънчогледовото масло трябва да се съхранява във фабричната опаковка или в стъклен контейнер.
 • Опитайте се да използвате нова част от маслото за всяко ново ястие. Ако се запържвате на вторичното масло, тогава продуктът „ще премести“ канцерогени, които могат да допринесат за развитието на тумори и рак.
 • За да спасим полезните свойства на слънчогледовото масло, след закупуването му в бутилка тъмно стъкло. Съхранението в такива ястия ще спаси маслото от образуването на вредни вещества и ще удължи срока на годност. В по-голяма степен това се отнася до нерафинирано масло.

Характеристики за съхранение.

 • Според ГОСТ, температурата в съхранението трябва да се поддържа в рамките на + 5 … + 20 градуса. Трябва да е достатъчно студено място. Съхранение в или близо до отоплителни радиатори, газовата печка рязко ще намали срока на годност на петрола, намаляване на процента на лечебни вещества.
 • Оптималната опаковка е фабричен контейнер, в който са продадени продуктите. Ако по някаква причина капацитетът не отговаря, тогава е необходимо да се налива масло в чист контейнер, в който не трябва да има непознат. Най-добрият материал за опаковане е стъкло.
 • Друго изискване е пълното отсъствие на светлина. Под действието на ултравиолетовете витамин Е и други микроелементи ще бъдат унищожени. Не съхранявайте стоки на масата, до прозореца. Това е възможно само когато цялото съдържание се изразходват в рамките на 3-4 дни. По-добре е да се даде предпочитание на кухненски шкаф без стъклени врати, остъклен балкон, клетка, Чулан. Можете да използвате долната кутия в работните слушалки. Ако бутилката е отворена, продуктът може да се съхранява в продължение на 3 седмици при температурен режим в рамките на + 18 … + 20 градуса.
 • Маслото в хладилника трябва да бъде на страничната врата на устройството. Температурата не трябва да пада под +5 градуса. В такива условия животът на годност ще продължи до 1 месец с плътно приставки.
 • Съхранението се допуска във фризера. В този случай продуктът ще запази полезните свойства и не губи вкус в продължение на 12 месеца.
 • Необходимо е да се елиминира контактът на маслото с вода, метали. Това ще повлияе отрицателно на качеството на продукта.

https://uofa.ru/bg/kak-hranit-domashnee-rastitelnoe-maslo-srok-i-usloviya/